Veelgestelde vragen
Wat gaat er veranderen?
Om te stimuleren dat materialen en grondstoffen uit ons restafval opnieuw gebruikt worden, besloot de gemeenteraad eind 2023 te kiezen voor een nieuwe manier van afval scheiden: Beter Afval Scheiden.
“Veel Maassluizers scheiden hun afval al goed en als wethouder afvalverwerking en duurzaamheid ben ik daar trots op! Door materialen uit ons huisvuil opnieuw te gebruiken gaan er minder grondstoffen verloren en wordt minder restafval verbrandt in de verbrandingsoven. Toch zorgen wij in Maassluis, als we dat omrekenen per inwoner, jaarlijks nog dat er te veel restafval ontstaat. Zelfs ruim boven de hoeveelheid afval dat we gemiddeld in Nederland maken. Dat kan beter. Of zoals wij dat in Maassluis zeggen: ‘Minder rest, dat lukt best!’ Alle informatie over Beter Afval Scheiden kunt u vinden op www.maassluis.nl/minder-rest”
Waarom veranderen?
Meer materialen uit ons afval opnieuw gebruiken, en zorgen voor minder restafval, is beter voor ons milieu. En het zorgt voor lagere kosten voor het ophalen en verwerken van ons afval. De eerste stap naar minder restafval, zet u thuis. Want dat is de plek waar het afval dat opnieuw gebruikt kan worden het makkelijkst gescheiden kan worden.
Hoe gaan we dit doen?
Om u te helpen het afval beter te scheiden, komen in alle Maassluise wijken extra afvalcontainers bij voor:
- PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankkartons),
- voor GFT+E (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten) en voor papier (en karton).
Woont u in hoogbouw? Dan blijft u gewoon de onder- en bovengrondse afvalcontainers gebruiken. In de zogenoemde milieuparkjes, zeg maar afvalstation, komen ook containers voor PMD, GFT+E en papier.
Woont u in laagbouw? Dan ontvangt u minicontainers voor PMD, GFT+E en papier. Voor restafval blijft u de ondergrondse containers gebruiken. Iedereen in Maassluis krijgt een milieupas. Met deze pas opent u de container(s) bij u in de straat of buurt . En kunt u terecht bij de milieustraat van Maassluis.
Een nieuwe manier van afval scheiden is natuurlijk flink wennen voor iedereen. Deze manier van afval scheiden past wel het beste bij Maassluis, als we beter afval willen scheiden en minder restafval willen hebben. Iedere gemeente beslist zelf op welke manier zij afval verzamelt en daarom, gebeurt dit in iedere gemeente weer op een andere manier.. De gemeente helpt u om dit zo makkelijk mogelijk te maken, door u duidelijke informatie te geven en door de boven- en ondergrondse afvalcontainers voor iedereen zo dicht mogelijk bij uw huis neer te zetten.
Andere gemeenten stappen van dit systeem af. Waarom voert de gemeente dit in?
De gemeente Maassluis doet al jaren aan het scheiden van afval direct aan huis of op kantoor. Dit wordt ook wel ”bronscheiding” genoemd, het afval wordt “bij de bron” gescheiden, voordat het in de afvalcontainer wordt gedaan. Bijvoorbeeld: materialen zoals papier, glas en plastic worden apart gehouden voor recycling of hergebruik. Alleen heeft dit er nog niet genoeg voor gezorgd dat het aantal kilo’s restafval minder wordt. Er wordt al goed afval gescheiden alleen kan dit beter. En dat betekent dat er meer afval gescheiden moet worden. Om dat voor elkaar te krijgen ontvangt u minicontainers aan huis. En plaatst de gemeente meer ondergrondse afvalcontainers.
De gemeente ontvangt een bijdrage voor het afval dat gescheiden wordt aangeboden. Aan de andere kant betaalt de gemeente geld voor het verbranden van restafval. Daar komen nog eens extra kosten bij voor het verbranden van restafval: verbrandingsbelasting. Hoe meer afval gescheiden wordt ingeleverd, hoe minder restafval er wordt verbrandt. Daarmee houden we samen beter grip op de totale kosten voor het inzamelen en het verwerken van ons afval.
Ik heb een eigen grijze minicontainer, wat verandert er voor mij?
Veel (laagbouw)woningen hebben een grijze minicontainer. Na de zomervakantie worden deze weer meegenomen door de gemeente. U gaat dan gebruikmaken van de ondergrondse containers voor restafval in uw wijk. U ontvangt nog een brief met de milieupas voordat dit gebeurt. De gemeente neemt de minicontainer voor restafval mee, nadat u de milieupas van ons heeft ontvangen.
Ik woon in een appartement/heb geen minicontainer
Voor u verandert er voorlopig niets. U blijft het afval gescheiden aanbieden zoals u dat gewend bent. Later dit jaar ontvangt u een brief met uw milieupas. Hiermee kunt u de onder- en bovengrondse afvalcontainers openen en gebruiken. En kunt u gebruikmaken van de Milieustraat.
Ik wil geen minicontainers ontvangen, kan ik deze weigeren?
Nee, het gebruik van minicontainers is verplicht.
Wordt het afval gewogen?
Nee, het afval wordt niet gewogen. De afvalwagen houdt wel bij wanneer uw minicontainer wordt leeggemaakt. Om dit te kunnen doen, zit er een chip in de minicontainers die is verbonden aan uw adres. U betaalt eenmaal per jaar een vast bedrag aan afvalstoffenheffing en u levert zoveel gescheiden afval aan als u wilt. Het vastleggen van uw adres is nodig zodat bij de gemeente bekend is, op welk adres minicontainers staan en welke precies. Hiermee kunnen wij u als gemeente nog beter van dienst zijn.
Leidt Beter Afval Scheiden tot extra afvaldump en meer zwerfafval?
Doordat iedereen moet wennen aan deze nieuwe manier van afval inzamelen, kan het gebeuren dat er tijdelijk meer of vaker afval wordt achtergelaten (gedumpt) naast de container. Het Stadsbedrijf van gemeente Maassluis werkt daarom extra goed samen met Handhaving en de omgevingsdienst DCMR. Omdat we het belangrijk vinden dat u in een schone omgeving woont. Het kan dus voorkomen dat wie afval dumpt daarvoor een boete krijgt. Beter is het om ervoor te zorgen dat dit niet nodig is. De Afvalcoach van de gemeente helpt bewoners dan ook met vragen over de nieuwe manier van afval verzamelen.
Omwisselen minicontainer voor GFT+E en/of PMD en OPK of het plaatsen van een chip
Hoe kan ik mijn minicontainer maat kiezen?
Bent u tevreden met de grootte van uw GFT+E en/of PMD en OPK minicontainer? Dan hoeft u niets te doen. Wilt u uw minicontainer ruilen voor een andere maat? Dat kan! U heeft van ons een brief ontvangen met daarin het adres: www.containerkeuze.nl. Gebruik de code die in de brief staat en geef door, of u kiest voor de 140 of 240 liter minicontainer. Lukt het u niet om online door te geven welke container u wilt? Neem dan contact op met de helpdesk van Engels Logistiek B.V. (dit bedrijf helpt de gemeente Maassluis bij het omwisselen van de containers): 085 - 020 42 27 (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).
Uit welke maten minicontainers kan ik kiezen?
U kunt kiezen uit:
- Een minicontainer van 140 liter voor GFT+E en OPK (afmetingen – ongeveer – 48 x 55 x 103 cm)
- Een minicontainer van 240 liter voor GFT+E en OPK (afmetingen – ongeveer – 58 x 74 x 108 cm)
- Voor PMD ontvangt u standaard een 240 liter minicontainer. Hiervoor kunt u het formaat niet zelf kiezen, het grootste deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit PMD. Daarom is ervoor gekozen om alleen een 240 liter minicontainer te leveren.
Mag ik een 2e minicontainer gebruiken?
Ja, u mag voor elke grondstof (GFT+E/PMD/OPK) maximaal twee minicontainers gebruiken.
Wat moet ik doen als ik tevreden ben met het formaat minicontainer dat ik nu heb?
Dan hoeft u niets te doen. De minicontainer die u nu heeft, behalve die voor restafval, krijgt na de zomervakantie een chip die verbonden is aan uw adres. Hierover ontvangt u na de zomervakantie een brief.
Ik heb de verkeerde maat minicontainer gekozen, kan ik dit nog aanpassen?
U kunt tot en met 27 juni via de website www.containerkeuze.nl met uw persoonlijke code uit uw brief, doorgeven welke maat container u wilt. Ook als u verandert tussendoor kan dat. Uw laatste keuze nemen we over.
Is het aanvragen van een ander minicontainer formaat ook na 27 juni mogelijk?
Nee, deze informatie heeft de gemeente echt uiterlijk 27 juni nodig omdat daarna, alle minicontainers worden uitgedeeld. Vanaf 1 januari 2026 kunt u een verzoek doen bij de gemeente voor een andere maat.
Ik heb geen brief ontvangen met inloggegevens voor de minicontainer keuze?
U ontvangt alleen een brief als u woont in een laagbouwwoning (grondgebonden woning). Heeft u wel minicontainers, maar geen brief met inlogcode gekregen voor 2 juni 2025 ? Neem dan contact op met de telefonische helpdesk van Engels Logistiek B.V: 085 – 020 42 27 (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).
Wanneer krijg ik mijn nieuwe minicontainers?
Na de zomervakantie worden de minicontainers uitgedeeld en/of omgewisseld. Blijft u gebruik maken van uw minicontainer voor GFT+E, PMD en OPK? Dan wordt na de zomervakantie de chip in de container gezet. U ontvangt hier van tevoren een brief met meer informatie over.
Wat gebeurt er met de oude, omgewisselde minicontainers?
Het bedrijf dat onze minicontainers levert, neemt de oude minicontainers mee en deze worden gebruikt als grondstof voor nieuwe containers.
Wat als ik al voor de zomervakantie een nieuwe minicontainer nodig heb, bijvoorbeeld omdat er eentje kapot is of omdat ik verhuis naar een woning zonder container?
Dan zorgen we er natuurlijk voor dat u geholpen wordt. U kunt een nieuwe minicontainer aanvragen via het digitale meldformulier Melding openbare ruimte | Gemeente Maassluis of neem telefonisch contact op via 14 010 en kies voor optie 1.
Mag ik mijn oude minicontainer houden?
U mag uw minicontainer voor GFT+E en/of PMD en OPK houden. We komen dan na de zomervakantie bij u langs om hier een chip in te zetten. Voor de minicontainer voor restafval kan dat niet. U krijgt daarvoor in de plaats een milieupas waarmee u de ondergrondse containers voor restafval kan gebruiken in uw wijk. De minicontainers zijn eigendom van de gemeente Maassluis, deze worden gerecycled tot kunststof dat opnieuw gebruikt kan worden.
Moet ik betalen voor het omwisselen van de minicontainers? Of voor de chip die erin wordt gezet?
Nee, voor het wisselen van de minicontainers of het inbouwen van de chip hoeft u niets te betalen. Als u uiterlijk 27 juni reageert op de brief.
Waarom krijgen de minicontainers een chip?
Alle minicontainers krijgen een chip. Op die manier kan de gemeente u nog beter helpen als uw container bijvoorbeeld kapot is. En de chip in uw minicontainer wordt bij het leegmaken gelezen door de afvalwagen. Op die manier zorgen we ervoor dat alleen de minicontainers wordt geleegd, die bij de woningen staan. De chip heeft alleen een uniek nummer en geen privé gegevens. Via de chip wordt alleen bijgehouden wanneer uw minicontainer wordt leeggemaakt.
Is de chip wel AVG-proof? Dat wil zeggen: zijn mijn persoonlijke gegevens wel veilig?
Ja, de chip is AVG-proof. Er worden gegevens op de chip opgeslagen. In de chip staan geen adresgegevens, alleen een nummer.
Ik heb een bedrijf. Heb ik ook recht op minicontainers van gemeente Maassluis?
Nee. Deze minicontainers zijn alleen voor huishoudens beschikbaar. Als bedrijf of ondernemer kunt u uw afval via een particulier inzamelbedrijf organiseren of een contract te sluiten met het Stadsbedrijf van gemeente Maassluis.
Kosten
Wat als iemand anders een afval in mijn minicontainer gooit?
U betaalt een vast bedrag per jaar voor het aanbieden van uw afval. Als er nog plek is in uw minicontainer is en iemand gooit er bijvoorbeeld een zak in, heeft dat voor u geen gevolgen.
Wat is afvalstoffenheffing en waarom moet ik dat betalen?
Alle huishoudens betalen afvalstoffenheffing. Dit is een gemeentelijke belasting en met deze inkomsten kan de gemeente uw huisvuil ophalen, afvoeren en verwerken. Het maakt niet uit of u hier ook echt gebruik van maakt, iedereen die een woning gebruikt moet dit betalen De afvalstoffenheffing is een vast bedrag per jaar per huishouden.
Overige vragen
We begrijpen dat u misschien nog vragen heeft over het nieuwe afvalbeleid. De komende maanden ontvangt u brieven met meer informatie over de nieuwe manier van afval scheiden. Hou daarom ook onze website www.maassluis.nl/minder-rest in de gaten, hier kunt u meer informatie vinden over het nieuwe afvalbeleid.
Wilt u weten welk afval in welke container thuishoort? Kijk dan op www.afvalscheidingswijzer.nl.
Natuurlijk kunt u ook met vragen over het nieuwe afvalbeleid terecht bij de gemeente Maassluis; telefonisch via 14 010 (kies optie 1) of per e-mail via afvalscheiden@maassluis.nl
DVL beantwoordt uw vragen over minicontainer wisseling
Heeft u daarna nog vragen? Dan kunt u terecht bij Engels Logistiek B.V. Dit bedrijf helpt de gemeente bij het omwisselen van de minicontainers. Kijk op www.containerkeuze.nl of bel de helpdesk via 085 - 020 42 27 op werkdagen tussen 08:30 – 17:00 uur.